Echografie

Beeld van het inwendig lichaam

Echografie

Dierenkliniek Dommelen beschikt sinds kort ook over een van de beste echoscanners van ESAOTE. Echografie is tegenwoordig erg belangrijk in de diagnostiek voor uw huisdier. Met een echo wordt er door middel van geluidsgolven een beeld gevormd van de inwendige structuren. Er wordt als het ware een doorsnede gemaakt door de organen. Door in verschillende richtingen te scannen kan de grootte, de vorm, de structuur en de echorijkheid van de weefsels beoordeeld worden.

Wat kun je met een echo?

  • De inwendige buikorganen in beeld brengen zoals de lever, milt, darmen, blaas, prostaat, baarmoeder
  • Het hart scannen; oftewel echocardiografie met Doppler
  • Een drachtdiagnose stellen

Soms is er ook een punctie van een orgaan nodig voor verdere diagnostiek, die wij dan echogeleid uitvoeren met een dunne naald.

In de meeste gevallen kan de eigenaar aanwezig blijven bij het maken van de echo. Een standaard echo onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Het is geheel pijnloos en de meeste dieren laten het zonder verdoving toe. U dient er wel rekening mee te houden dat het noodzakelijk is om de buik te scheren om een goede kwaliteit echobeelden te krijgen. Voor het onderzoek is het ook belangrijk dat uw dier nuchter is.

Terug naar Disciplines