Dermatologie

Huid- en vachtproblemen

Dermatologie

Huid- en vachtproblemen komen vaak voor bij hond en kat, maar ook vaak bij bijvoorbeeld een cavia, konijn of vogel!

Wat de eigenaar ziet is kaalheid, bultjes, roodheid, wondjes en vaak jeuk! Een huidprobleem kan een dier al heel zijn/haar leven bij zich dragen, of kan zich plotseling manifesteren. De oorzaak kan heel divers zijn; bv een infectie met een parasiet of een schimmel, een allergie of een probleem met de huidvetten.

De huid reageert onafhankelijk van de oorzaak vaak op dezelfde manier namelijk met roodheid, bultjes en vaak jeuk, waardoor er weer nieuwe (secundaire) letsels ontstaan. Daarom is het heel belangrijk dat de OORZAAK van het huidprobleem wordt gevonden.
 
De dierenarts gaat heel gedetailleerd te werk. Ze begint met de geschiedenis van het huidprobleem, die soms al is begonnen bij de aanschaf. Het hoofdprobleem wordt besproken en daarna begint het huidonderzoek. Het huidonderzoek kan zo’n eerste consult wel een half uur in beslag nemen omdat er afdrukjes en afkrabsels gemaakt moeten worden, die op microscopisch niveau moeten worden bekeken. Na het onderzoek wordt het huidprobleem besproken en in overleg met u het behandelplan opgesteld. Het is voor ons van cruciaal belang dat u als eigenaar begrijpt wat de huidziekte van uw dier inhoudt. Zodat dierenverzorger en dierenarts op een lijn zitten en de therapie goed opgevolgd kan worden.

Mocht u al meer “gedokterd” hebben met uw dier, zonder het gewenste resultaat, brengt u dan de voorgeschreven therapie en bevindingen mee naar het consult. Zo kan de lange weg naar de oorzaak van het huidprobleem, mogelijks wat verkort (en dus minder kostbaar) worden.

Vermeldt u bij het maken van een afspraak dat het gaat om een huidprobleem, dan wordt extra tijd voor uw dier ingepland.

Terug naar Disciplines