Laboratoriumonderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Laboratoriumonderzoeken

In ons eigen laboratorium hebben we de mogelijkheid om veel zelf te onderzoeken. Onderzoeken die we onder andere uitvoeren vind u hieronder:

Ontlastingsonderzoek

Een ontlastingsonderzoek wordt meestal uitgevoerd bij aandoeningen van het maag-darmkanaal. We kunnen bij het onderzoek parasieten (wormen) aantonen na een sedimentatie-flottatietest. Sommige parasieten zoals giardia kunnen we ook aantonen met een SNAP test, dit is een sneltest waarbij we kleine stukjes parasiet aantonen in plaats van de eitjes. Ook kunnen we met dergelijke sneltesten virussen aantonen zoals het gevaarlijke parvovirus. Vaak hebben we voor ontlastingsonderzoek ontlasting van drie dagen nodig. Dit komt omdat niet alle parasieten heel de dag door eitjes uitscheiden waardoor de diagnose gemist kan worden.


Microscopisch onderzoek van ontlasting waarin een wormei te zien is

Urineonderzoek

Urineonderzoek is onder andere van belang bij aandoeningen van de nieren, blaas en urinewegen. Maar ook als uw huisdier veel drinkt of plast, is het belangrijk om de urine dichtheid te meten. Als uw dier juist weinig of niet plast (spoedgeval!) kunnen we soms al aan de urine zien wat de oorzaak is (denk aan blaasgruis). De urine wordt onderzocht op de volgende punten:

  • Urine dichtheid, dit geeft het concentrerend vermogen weer
  • Teststrip: zuurgraad, bloed, eiwit, glucose etc.
  • Bezinksel: onder de microscoop kijken we naar de cellen en/of kristallen
  • Bacteriologisch onderzoek met antibiogram indien nodig


Microscopisch onderzoek urine waarop een aantal struvietkristallen te zien zijn

De urine opvangen is op zich al een hele klus. We hebben zo vers mogelijke urine nodig dus breng de urine in een schoon potje zo snel mogelijk binnen, of bewaar het in ieder geval in de koelkast (max zes uur oud). Voor katten kunnen speciale plastic korreltjes gebruikt worden in de kattenbak zodat de urine niet geabsorbeerd wordt. Deze korrels zijn verkrijgbaar in de kliniek.

Microscopisch onderzoek van cellen (cytologie)

Bij huidproblemen kunnen we veel te weten komen door een huidafkrabsel, tape strip of een pluk haren onder de microscoop te bekijken, zo proberen we een oorzaak te vinden. We zoeken dan parasieten, ontstekingscellen of gisten.


De microscoop en de kleuringspotjes


Microscopisch onderzoek van een biopt van een bult. Dit zijn kwaadaardige mastcellen van een mastocytoom

Bij bulten op of onder de huid kunnen we een biopt met een dunne naald nemen om te zien van welke aard de cellen zijn. Dit biopt kleuren we eerst om de cellen te kunnen zien en bekijken het dan onder de microscoop. Indien er een bult in de buik gevoeld wordt kunnen we via echogeleide punctie ook een biopt nemen met een dunne naald om de aard van de bult te onderzoeken.

Bloedonderzoek

We maken gebruik van de ProCyte Hematologie analyzer, waarbij we al na een paar minuten kunnen zien hoe het met het rode en witte bloedbeeld gesteld is. Bijvoorbeeld hoeveel rode bloedcellen uw hond of kat op dat moment heeft.


ProCyte DX Hematologie apparaat

Daarnaast hebben we de IDEXX catalyst one voor de klinische chemie (glucose-gehalte, ureum en creatinine waarden in verband met nierfunctie enz), electrolyten (onder andere natrium en kalium), galzuren en T4 (schildklierhormoom).


IDEXX catalyst one

Ook hebben we een aantal snaptests op voorraad zodat we bijvoorbeeld binnen tien minuten weten of uw kat vrij is van FIV (kattenaids) en FeLV (feline leukemie virus).

Voor alle in-huis testen kunnen we al met een heel klein beetje bloed heel veel dingen testen. Bloedafname bij uw huisdier gebeurt standaard in de voorpoot waarbij scheren meestal niet nodig is. Een alternatief is de vene in de hals. Voor sommige testen is het nodig om uw huisdier nuchter te houden, en is een afspraak in de ochtend aangewezen. De uitslag wordt daarna zo spoedig mogelijk met u besproken.

Ondanks onze uitgebreide apparatuur kan het voorkomen dat we bijkomende testen aanvragen bij een extern laboratorium. Bijvoorbeeld een DNA profiel van uw huisdier, of een bloedgroepbepaling enz.

Terug naar Disciplines