Euthanasie

Pijnloos inslapen

Euthanasie

Indien een dier niet meer beter kan worden en geen kwaliteit van leven meer heeft, kan de eigenaar ervoor kiezen om verder lijden te besparen en het dier te laten euthanaseren.

Dit is een heel moeilijke beslissing die vaak met emoties gepaard gaat. Daarom proberen we deze treurige gebeurtenis in alle rust te begeleiden. We hebben een speciale aparte euthanasiekamer waar u samen met uw naasten afscheid kunt nemen van uw geliefde huisdier.

Hoe gaat het in zijn werk

We horen vaak dat het maken van de beslissing het moeilijkste is. De dierenarts kan u daarbij adviseren. Daarna kunt u een afspraak maken buiten het spreekuur om te voorkomen dat de dierenarts steeds weggeroepen wordt. Euthanasie kan zowel op de praktijk als thuis gebeuren (mits u niet te ver van de praktijk woont).

Wanneer u ervoor kiest om uw dier op onze praktijk te laten euthanaseren, dan wordt u samen met uw dier naar de euthanasiekamer gebracht. Deze kamer is geen spreekkamer en heeft dus geen nare herinneringen voor uw dier. De dierenarts komt ook naar deze kamer en spreekt de procedure met u door. Meestal krijgt het dier eerst een roesje met een zware pijnstiller. Dit prikje kan onderhuids gegeven worden zoals een vaccinatie. Dit prikje verdooft, maar zorgt vooral dat angsten en pijn weg worden genomen. Het dier wordt rustig, gaat dieper ademen en legt zijn/haar hoofdje neer. In deze periode zakt het dier zachtjes weg en kunt u ervoor kiezen om alleen te zijn met uw dier, uw dier op schoot te nemen of juist in zijn favoriete mand te leggen. De dierenarts is altijd in de buurt en te roepen door een belletje in de kamer. Als u een gedeelte niet wilt meemaken van de euthanasie kunt u even naar buiten, via een aparte uitgang.

Als het dier voldoende rustig is, krijgt het dier zijn/haar laatste injectie. Dit is een zwaar slaapmiddel, dat in een ader in de voor- of achterpoot wordt gespoten. Dit wordt snel opgenomen en maakt het dier vrijwel onmiddellijk hersendood. Daarna valt de ademhaling en hartslag uit. Spiertrekkingen/stuipen nadat de dood is ingetreden zien we op deze manier niet vaak. Wel kan het dier wat urine of ontlasting laten lopen. De oogjes blijven open staan na het overlijden.

Nazorg

Nadat uw dier gestorven is, kunt u in alle rust afscheid nemen. Via een aparte uitgang kunt u de praktijk verlaten. u hoeft dan dus niet meer door de wachtruimte.

Een aantal diereigenaars kiest ervoor om hun dier te laten cremeren of begraven. Wij werken samen met het crematorium in Roermond, waar wij persoonlijk zijn gaan kijken. We zijn erg tevreden over de werkwijze en samenwerking met dit crematorium.
Via de website www.shcn.nl of uit een folder bij ons op de praktijk kunt u kiezen welke crematie u wenst, en eventueel welke urn u wilt. Onze assistente kan u hiermee ook helpen en zal deze zorg uit uw handen nemen.

Voor het begraven van uw huisdier kunt u terecht in Best bij dierenbegraafplaats De Wilgenhof.

Terug naar Disciplines