Cat Friendly Clinic

Een aangenaam bezoek aan de kliniek

Cat Friendly Clinic

Sinds 2016 zijn wij gecertificeerd 'Cat Friendly' Level Gold

Wat is een Cat Friendly Clinic (CFC)?

Cat Friendly Clinic is een internationaal erkend bewijs dat wij hoge normen stellen aan de zorg en het welzijn van katten. CFC is een wereldwijd programma dat wordt georganiseerd door het ISFM (internationale vereniging van kattendiergeneeskunde) en is ontwikkeld om een bezoek aan de dierenarts minder stressvol te maken. Het ISFM is de veterinaire afdeling van de International Cat Care (liefdadigheidsorganisatie voor katten).

Om een dergelijk certificaat te halen moeten we aan veel strenge regels en eisen voldoen om een hoge kwaliteit diergeneeskunde te leveren en om het bezoek aan de dierenarts zo stressvrij mogelijk te maken.

Een kliniek kan een goud, zilver of brons certificaat halen, afhankelijk van de faciliteiten in de kliniek.  Dierenkliniek Dommelen heeft het hoogste haalbare, gouden certificaat gehaald! Faciliteiten die aanwezig moeten zijn o.a.: röntgenapparaat, echografie, uitgebreide tandheelkunde, chirurgie en anesthesie, zuurstofkooi, infuuspomp, bloedanalyse, bloeddrukmeter en oogdrukmeter.

Het Cat Friendly Clinic Gold level betekent dat Dierenkliniek Dommelen een hogere standaard in kattenzorg heeft en wij:

 • Begrijpen wat katten nodig hebben en maken het dierenartsenbezoek katvriendelijk
 • Begrijpen hoe je katten moet benaderen en ze voorzichtig te hanteren
 • Hebben goede kennis en faciliteiten voor de beste zorg voor uw kat

Waarom CFC:

Katten zijn namelijk geen kleine honden en zijn snel gestressed bij veranderingen in de omgeving, geluiden en geuren en dit tonen ze niet direct. We wilden ervoor zorgen dat een bezoek aan de dierenarts een ervaring werd die zo stressvrij mogelijk verloopt voor kattenpatiënten en eigenaren. Voor een bezoek aan de dierenarts wordt de kat uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en in een kleine carrier gezet, in de kliniek zijn er vreemde geuren en geluiden allemaal stress dus. Honden in de kliniek veroorzaakt ook nog stress. Eigenaren zien om die redenen vaak tegen een bezoek aan een dierenarts op. Door mee te doen met de CFC willen we deze drempel dus verlagen, om zo de gezondheid en het welzijn van uw kat te verbeteren.


Kattenwachtruimte

Wat betekent het voor uw kat en u?

 • Een aparte kattenwachtkamer (met een kattenparkeerplaats, dekentjes, gescheiden van honden)
 • Een aparte kattenspreekkamer (gescheiden van honden, feliway verdamper)
 • Een aparte kattenopname met grote hokken (apart van de honden, rustig, feliway verdamper, infuuspomp, zuurstofkooi, doos om in te schuilen: wetenschappelijk aangetoond dat dit stressverlagend werkt)
 • Al ons personeel werkt volgens katvriendelijke richtlijnen in de omgang met katten: leren het gedrag te lezen en daarmee om te gaan
 • Moeten regelmatig nascholingen volgen om up to date te blijven
 • Het team staat klaar voor een praatje en laten graag zien wat ze doen en geven graag een rondleiding door de kliniek

Om het Cat Friendly Clinic certificaat te verdienen dient heel het team mee te doen; alle paraveterinairen en dierenartsen. Elke gecertificeerde kliniek heeft een 'Cat Advocate', deze persoon zorgt dat de katvriendelijke richtlijnen nageleefd worden en is het aanspreekpunt voor katteneigenaren. In onze kliniek is dat Drs. Ilse Claassen.

Wilt u meer informatie over:

 • Hoe u uw kat meeneemt naar de kliniek
 • Hoe u uw kat een tablet geeft
 • Hoe u uw kat huid, oor of oogdruppels/zalf geeft

Neem dan gerust een gratis folder mee, deze staan in de kattenwachtkamer van de kliniek. Ook doen wij het graag een keertje voor. En wilt u meer informatie over de voorzieningen die speciaal voor u en uw kat zijn gemaakt? Neem dan gerust een kijkje in de Cat Friendly Clinic map. Ook deze ligt in de kattenwachtkamer van de kliniek.