24/7 Bereikbaar op

040 2044788

Nieuwsarchief


JUNI CHIPMAAND

10-06-2020 JUNI CHIPMAAND

NIEUW VACCIN KONIJNEN!

01-02-2020 NIEUW VACCIN KONIJNEN!

VACCICHECK: TITEREN EN...

08-01-2020 VACCICHECK: TITEREN EN...

februari maand van het gebit

06-03-2020 februari maand van het gebit

VUURWERKANGST

18-12-2019 VUURWERKANGST

Consulteren Dierenarts

Wij werken uitsluitend op afspraak

Maandag t/m vrijdag
09.00 - 19.30 uur
Zaterdag
11.00 - 15.30 uur

VUURWERKANGST

Het is weer bijna oud & nieuw.

Helaas zorgt het afsteken van vuurwerk voor heel wat angst en onrust bij huisdieren. Er zijn verschillende mogelijkheden om de jaarwisseling voor uw dier zo prettig mogelijk te laten verlopen en wij kunnen u hiermee helpen.

Voorkomen van angst

• Als uw dier nog geen ervaring heeft met vuurwerk, dan is het belangrijk om regelmatig harde geluiden te laten horen zodat hij kan wennen aan plotse knallen. Dit kan met behulp van een geluids-cd of you-tube filmpjes. Hiermee moet tijdig worden begonnen (minimaal 1 tot 2 maanden van tevoren).

• De beste aanpak van vuurwerkangst is het af te leren door gedragstherapie, evt. ondersteund met medicatie. Als onderdeel van deze therapie kan een geluids-cd ook ingezet worden.

Hulpmiddelen bij therapie
• Nieuw: Adaptil tabletten. Deze tabletten werken snel en geven een tijdelijke geruststelling bij stressvolle situaties zoals bij vuurwerk of onweer. Enkel voor de hond beschikbaar en het werkt binnen 2 uur, dus het is voldoende om de dag zelf te beginnen. Het is een natuurlijk voedingssupplement en veilig.

• We hebben goede reacties van klanten gehoord over het natuurproduct op basis van alfa-casozepine (Zylkene). Het biedt ondersteuning bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het mag gecombineerd worden met medicijnen. Bovendien is het veilig te gebruiken bij fokdieren, zowel tijdens dracht als zogen. Het is hypoallergeen, vrij van conserveermiddelen en lactosevrij.
Het is voldoende om 1 tot 2 dagen van tevoren te starten. Het effect is voor elk dier anders.


• Voor zowel de hond (Adaptil) als de kat (Feliway®) bestaan er verdampers die u in het stopcontact kunt steken, sprays om bv de slaapplaats mee in te sprayen en geïmpregneerde halsbanden. Deze geven geurstoffen (feromonen) af die een rustgevende werking op uw huisdier kunnen hebben. Hiermee moet u wel 2 weken van te voren mee beginnen.

• Voor de hond en kat bestaat er een thundershirt. Dit is een shirt die strak om het lichaam zit en het gebruikt een zachte, constante druk om het zenuwstelsel van uw hond te kalmeren waardoor uw hond effectief kalmeert.Het is makkelijk te gebruiken en er zijn goede resultaten mee. Het shirt is in allerlei maten te bestellen

 

Angstremmende medicijnen

Er zijn verschillende kalmerende medicijnen die op korte termijn ingezet kunnen worden zoals op de dag zelf. Deze middelen zoals alprazolam en diazepam onderdrukken de angst en maken het dier minder gevoelig voor geluid. Ze onderdrukken tevens het geheugen, waardoor het dier de vuurwerkervaring minder goed zal onthouden. Wanneer uw dier lever- of nierproblemen heeft, glaucoom (verhoogde oogdruk), of behandeld wordt voor epilepsie, en wanneer uw hond drachtig is of zoogt, mogen deze medicijnen niet gegeven worden.
Let op!! Er zijn ook verdovende middelen op de markt (zoals Vetranquil, actieve stof is acepromazine) die uw dier lichamelijk verlammen, maar juist extra gevoelig maakt voor geluid. Uw dier is dan nog angstig maar kan dan niet bewegen! Niet gebruiken dus.

Algemene tips:

- Laat met Oud en Nieuw je huisdier nooit alleen

- Voorkom angstgedrag bij honden door ze in de vuurwerkperiode aangelijnd uit te laten.

- Zorg ervoor dat je huisdier een chip heeft. Laat je hond tijdens de vuurwerkperiode uit op plaatsen waarvan je zeker weet dat daar geen vuurwerk wordt afgestoken.

- Plan bewust vuurwerkvrije wandelingen. 1 x heel erg schrikken kan levenslang gedragsproblemen veroorzaken.
- Leidt de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje (met geluid) zodra hij angstig gedrag vertoont.
Veel honden die angstig zijn, hebben helaas zelfs geen aandacht voor afleiding. Extreem angstige honden bevinden zich in een blinde paniek en zijn niet gevoelig voor welke belonende of corrigerende prikkel dan ook. Ze zien een correctie eerder als een bedreiging en dus worden de klachten dan alleen maar erger. In die fase wordt een speeltje of bot niet gezien als een beloning voor angstgedrag. Of het leidt af, of de hond doet er niets mee.
- Beloon de hond met iets lekkers als hij / zij niet angstig reageert op een knal.
- Steek nooit zelf vuurwerk af in de buurt van dieren.

- Vraag vuurwerk gooiende kinderen vriendelijk (!) om dat elders te doen. Boosheid lokt represaille uit.
- Sluit op oudejaarsavond de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio / tv wat harder aan.
- Zorg voor voldoende hoekjes en plekjes voor de kat om zich te verstoppen.
- Laat de kat met rust als deze ervoor kiest om weg te kruipen.
- Laat je hond op oudejaarsavond voor 22:00u en aangelijnd (!) uit.

- Houdt katten op Oudejaarsavond (liever ook Oudejaarsdag) binnen.
- Laat de 24:00 ceremonie rustig verlopen. Wens eerst de hond Gelukkig Nieuwjaar

- Maak 1 persoon verantwoordelijk om te voorkomen dat het huisdier naar buiten glipt.

- Laat deze persoon binnen blijven en het huisdier bezig houden, als de rest een rondje buren maakt.
- Het kan helpen om een hond die absoluut niet bang is voor vuurwerk bij een angstige hond te laten.

 

Aanvulling van Jacqueline Verwey, gedragsdeskundige: Troosten mag, steunen moet.

Al jaren houdt men vast aan het principe dat als een hond ergens van schrikt en angstgedrag vertoont, men de hond moet negeren. De hond moet het zelf maar uitzoeken. Dit is eigenlijk heel jammer, omdat wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat wij daar eigenlijk anders mee moeten omgaan.

Het troosten is niet datgene dat de hond als beloning ervaart, maar het ophouden of het weggaan van de dreiging is de beloning. Als we de hond zijn eigen gang laten gaan kan hij alle soorten van gedrag ontwikkelen om die dreiging te laten verdwijnen. Zo kan hij blaffen en uitvallen naar een brommer die toch doorrijdt, waarbij de hond kan leren dat uitvallen werkt. De hond kan vluchten voor enge objecten, mensen of dieren, waarmee hij leert dat hij sneller is en dat als hij vlucht de dreiging verdwijnt. Dit is toch niet wat wij willen.

Als de hond schrikt van een rotje en jij ook, ga dan niet met veel bombarie schelden op die kinderen die veel te vroeg beginnen met het afsteken van vuurwerk. Blijf rustig, onderdruk je boosheid en laat jouw hond merken dat je snel van de schrik herstelt. Het kan zijn dat jouw hond naar je kijkt om jouw reactie te peilen. Als je rustig doorloopt is dit uitstekend. Jouw hond is nu in staat jouw reactie in te schatten op een wijze van; oké, ik hoef me hier niet druk om te maken. Komt jouw hond echter steun bij je zoeken geef hem die steun dan ook. Honden mogen best steun hebben. Jij bent in zijn ogen de (roedel)leider. Een roedelleider zorgt voor de bescherming van zijn roedel en helpt zijn roedel in moeilijke tijden.

Honden raken vaak in paniek van vuurwerk of onweer. Een kennis van mij heeft zijn hond altijd genegeerd en het hem zelf laten uitzoeken. Dit resulteerde uiteindelijk erin dat de hond wegvluchtte voor het vuurwerk in plaats van naar zijn baas toe te rennen om bij hem steun te zoeken. Het heeft hem een dag gekost om zijn hond weer terug te vinden.

 

Wat is steunen en wat is troosten?
Er is door dr. M.B.H.Schilder van de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan wat voor invloed troosten op het angstgevoel van de hond heeft. Hier het resultaat :

1. Moet de hond het alleen uitzoeken, dan duurt het heel lang voordat de hond hiervan hersteld.
2. Steunt de eigenaar de hond door dicht tegen de hond aan te gaan staan of bij de hond te gaan zitten of als de hond tegen de eigenaar aan gaat liggen, dan werkt dit angst / stress reducerend.
3. Gaat de eigenaar de hond aanhalen en toespreken, dus troosten, dan neemt het angstgevoel van de hond nog sneller af. Het nadeel hiervan kan zijn dat de hond geen angst heeft, maar het angstgedrag gaat vertonen om de prettige aandacht van het aanhalen te krijgen.
Als de hond steun komt zoeken, geef hem die steun dan ook en zorg dat de angst/stress vermindert. Als jouw hond bij vuurwerk naar je toekomt, al hijgend en bibberend, kalmeer hem dan en leer hem vervolgens dat hij bij jou de steun vindt, die hij nodig heeft en dat hij bij jou minder stress hoeft te vertonen. Als je dit doet zal de hond in plaats van weg te vluchten, naar je toekomen, want jij bent de baas waar hij op kan rekenen. En dit is toch wat wij willen.


Alle medewerkers van Dierenkliniek Dommelen wensen u een rustige jaarwisseling en alvast een gezond 2020!


 

 

 

Dierenkliniek Dommelen | Kerkakkerstraat 11 | 5551 TC Dommelen | Tel: 040-2044788 |